a

Kawopalarnia

6 mitów dotyczących kawy

Kawa jest napojem, który jest jednym z najbardziej przebadanych produktów spożywczych na świecie. Ciągle prowadzone badania i obserwacje dostarczają nam nowych informacji. Zapraszamy do zapoznania się z sześcioma najpopularniejszymi mitami dotyczącymi picia kawy.

Dowiedz się czy:

Kawa odwadnia organizm?

Kawa wypłukuje magnez?

Kawa zakwasza organizm?

Kawa przyczynia się do rozwoju chorób nowotworowych?

Kawa przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego?

Picie kawy zwiększa ryzyko chorób naczyniowo-sercowych?

1. Kawa odwadnia organizm – MIT!!!

Za tym przekonaniem stoją moczopędne właściwości kofeiny, jednak żeby tak się zadziało trzeba spożyć około 400-500 mg kofeiny, co odpowiada około 5 filiżankom kawy. W 2014 roku opublikowano badania, które nie stwierdziły istotnych różnic w nawodnieniu organizmu między grupą ochotników spożywającej 800 ml kawy dziennie, a grupą spożywającą 800 ml wody dziennie. Badacze analizowali kilka czynników  i jednoznacznie stwierdzili, że kawa nie odwadnia. W 2015 roku The American Journal of Clinical Nurition opublikowało prace w której oceniano wpływ różnych napojów na stan nawodnienia organizmu. Okazało się, że właściwości nawadniające kawy są nieco tylko słabsze w porównaniu z wodą. Wskazano również, że jeśli kawa zadziała moczopędnie, to i tak ilość wydalonego moczu jest niższa niż ilość przyjętych płynów. Wszystkie te badania wskazują, że bilans wodny organizmu pozostaje na plusie. A więc nie jest prawdą, że kawa odwadnia.

2. Kawa wypłukuje magnez i wapń – MIT!!!

Kolejnym mitem jest przekonanie, że kawa wypłukuje magnez i wapń. Pewnie jest to związane, jak powyżej z delikatnym moczopędnym działaniem kofeiny. Wyniki badań pokazują, że w wyniku spożycia 4 filiżanek kawy (400 mg kofeiny) tracimy zaledwie 4 mg magnezu. Jest to mniejsza ilość niż kawa nam go dostarcza, a do tego codziennie dostarczamy do organizmu około 300 mg magnezu, więc utrata 4 mg magnezu jest nie istotna.

Podobnie jest z wapniem. Jedna filiżanka kawy może spowodować usunięcie z organizmu 4 mg wapnia. Dziennie dostarczamy do organizmu między 500 a 1000 mg wapnia. Część osób spożywających kawę i tak piję ją z mlekiem, więc niweluje tę marginalną utratę wapnia. Co za tym idzie, pijąc kawę nie musimy obawiać się utraty tych pierwiastków.

3. Kawa zakwasza organizm – MIT!!!

Powszechnie uważa się, że kawa zakwasza nasz organizm przez to, że ma odczyn kwasowy. To również nie jest prawdą. Średni poziom pH kawy wynosi 5 – 5,5. Napój ten jest mniej kwaśny niż większość innych napojów, jak choćby napoje gazowane, te dla sportowców, energetyki czy sok jabłkowy. Za postrzeganie kawy jako napoju silnie zakwaszającego odpowiada kofeina, która pobudza żołądek do produkcji kwasu żołądkowego. Jeśli po wypiciu kawy towarzyszy Ci pieczenie w gardle, to odpowiada za to kwas żołądkowy, którego jest więcej pod wpływem kofeiny, a nie sama kawa. Japońscy naukowcy, w 2013 roku doszli do wniosków, że nie ma żadnego istotnego związku między spożyciem kawy, a najczęstszymi chorobami górnej części układu pokarmowego takimi jak: wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, chorobą refluksową przełyku, czy nadżerkową chorobą refluksową.

4. Kawa powoduje raka – MIT!!!

Mówi się, że istnieje większe ryzyko rozwoju chorób nowotworowych u osób regularnie pijących kawę. Za tym przekonaniem stoi zapewne związek obecny w kawie o nazwie akrylamid. Akrylamid pojawia się w produktach spożywczych w czasie obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Obecny jest np. we frytkach, migdałach prażonych, chipsach ziemniaczanych, a nawet w maśle orzechowym czy płatkach śniadaniowych. W 1994 roku Agencja do Badań nad Rakiem uznała akrylamid prawdopodobnie za substancję rakotwórczą dla ludzi. Jednak przeprowadzone do dnia dzisiejszego badania nie stwierdziły, że akrylamid jest przyczyną rozwoju chorób nowotworowych. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że kawy ciemno palone zawierają więcej akrylamidu, nawet cztery razy więcej, niż kawy jasno palone. Większość popularnych kaw produkowanych na skalę przemysłową jest ciemno palona. Takie palenie nie tylko zwiększa ilość akrylamidu ale również niszczy związki korzystnie wpływające na nasze zdrowie takie jak witaminy czy mikroelementy. Ciemne palenie niszczy również nuty smakowe, których w kawie jest ponad sto, uwydatniając smak spalenizny, który wymaga zagłuszenia dodatkami, takimi jak mleko czy cukier, który również nie jest korzystny dla naszego zdrowia.

Kawa jest chyba jednym z najbardziej przebadanych produktów spożywczych w kwestii wpływu na rozwój chorób nowotworowych, a wyniki tych badań mogą być zaskakujące. Oto kilka liczb.

Regularne picie kawy zmniejsza ryzyko:

  • czerniaka o 11%,
  • raka prostaty o 11%,
  • raka okrężnicy o 13%,
  • raka trzonu macicy o 27%,
  • raka piersi o 5%,
  • raka jamy ustnej o 31%,
  • raka wątroby o 15-54%.

Dodatkowo Międzynarodowa Agencja do Badań nad Rakiem zaliczyła kawę do grupy trzeciej, czyli substancji niemożliwych do zaklasyfikowania jako rakotwórcze. W oparciu o te badania można jednoznacznie stwierdzić, że kawa nie jest rakotwórcza, a picie jej regularnie może nas ustrzec przed wieloma nowotworami.

5. Kawa prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego – MIT!!!

Istnieje przekonanie, że picie kawy prowadzi do trwałego wzrostu ciśnienia tętniczego, a w dłuższej perspektywie do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Naukowcy z Mayo Clinic w Minnesocie udowodnili, że picie kawy nie ma znaczącego wpływu na skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi. Stwierdzono również, że spożycie aż 5 filiżanek kawy, może spowodować tylko niewielki – nieistotny klinicznie wzrost ciśnienia krwi (średnio o 1-2 mmHg). Udowodniono również, że regularne picie kawy może mieć ochronny wpływ na nasze zdrowie. Choć to działanie nie jest szczególnie wysokie, to jednoznacznie obala mit na temat niekorzystnego działania kawy na układ krążenia. Na liczbach wygląda to następująco: 2 filiżanki kawy dziennie obniżały ryzyko nadciśnienia o 3%, 4 filiżanki o 5%, 6 filiżanek o 8%, 8 filiżanek o 10%. Nie znaczy to jednak, że wypijanie cysterny kawy obniży to ryzyko o 100%. Według badań z 2021 roku pokazują, że ten efekt nie dotyczy osób palących papierosy. Jak to możliwe, że zawarta w kawie kofeina podwyższa ciśnienie krwi, a picie kawy nie powoduje nadciśnienia tętniczego. Związane jest to z tym, że poza kofeiną, kawa zawiera związki obniżające ciśnienie tętnicze. Należą do nich magnez, potas, niacyna, a także polifenole. Uważa się również, że osoby regularnie spożywające kawę, nabierają pewnej tolerancji na kofeinę i w efekcie, nie powoduje to u nich widocznego wzrostu ciśnienia. Naukowcy z Hiszpanii udowodnili również, że spożywanie umiarkowanej ilości kawy jest bezpieczne również dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym.

6. Kawa prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia – MIT!!!

Picie kawy ma działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy. Badacze jednoznacznie potwierdzili, że picie 3-4 filiżanek kawy dziennie obniża ryzyko rozwoju chorób układu krążenia aż o 15%, a śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych zmniejsza się aż o 19%.  

Nie pozostało nam nic,

jak tylko kawę pić.

Post a Comment