a

Kawopalarnia

Arabika i Robusta

Arabika i Robusta

Arabika i Robusta, o co właściwie chodzi?

Świat kawy podzielony jest na trzy gatunki kawy. Arabikę, która stanowi 70% światowego spożycia,  Robustę, której przypada 30%,  i Iberikę która w tym podziale ma znikomy, około 1% udział. Z oczywistych względów skupimy się na dwóch pierwszych gatunkach kawy, trzeci opiszemy w kolejnych artykułach.

Arabika jest odmianą, która ma zdecydowanie większe ziarna, lekko podłużne z charakterystycznym pęknięciem w kształcie litery „s”. Ziarna Robusty są mniejsze, bardziej okrągłe z prostą linią pęknięcia. Arabika jest cenniejszą odmianą ze względu na to, że oferuje ciekawsze doznania smakowe niż robusta. W tej odmianie wyczuwalna jest wyraźna słodycz, jak również różnorodne nuty smakowe zależne od danej odmiany i rejonu pochodzenia. W porównaniu do Robusty, Arabika jest również łagodniejsza ze względu na niższą zawartość kofeiny, która waha się 0,8% do 1,5%. Odmiany Arabiki uprawiane są na dużo wyższych wysokościach od 800 do 2200 metrów na poziomem morza, co sprawia że jej uprawa jest trudniejsza. Owoce są zbierane ręcznie, często w trudnym górzystym terenie. Arabika jest również mniej odporną odmianą, a co za tym idzie bardziej wymagającą w uprawie.

Robusta natomiast uprawiana jest w niższych partiach od 0 do 900 metrów nad poziomem morza. Odmiany Robusty cechuje zdecydowanie wyższa zawartość kofeiny od 1,7% do 3,5%, niektóre źródła podają, że nawet 4,5%. Jej smak jest ostrzejszy, bardziej cierpki i nie oferuje tylu ciekawych nut smakowych, co Arabika. Robusta jednak świetnie sprawdza się w blendach, czyli mieszankach z odmianami Arabiki, co zdecydowanie trafia do osób szukających w kawie „tradycyjnych” smaków, oraz mocy pobudzającej kofeiny. Niektóre mieszanki kawowe dedykowane np. pod espresso zawierają nawet 50% Robusty w stosunku do Arabiki. Natomiast „tanie” kawy z przemysłowej produkcji często zawierają 100% Robusty wątpliwej jakości.

Post a Comment