Grubości mielenia

Pisałem wcześniej o wyborze młynka, że mielenie ma znaczenie. Warto eksperymentować z
grubością mielenia kawy i metodami parzenia, znaczy ekstrakcji kawy. Zróbcie sobie próby od
drobnego do grubego mielenia, jedna kawa a jakby całkiem inna.
- mielenie bardzo drobne Extra Fine nazywane też Tureckie (wielkość cząsteczki poniżej 0,15 mm) jak cukier puder lub mielony cynamon, do parzenia kawy w tygielku,

- drobne mielenie Fine (wielkość cząsteczki około 0,20 mm) jak drobny cukier lub sól stołowa, do zaparzania w kafeterce (moka pot) lub zaparzaczu phin, tego do kawy po wietnamsku, oraz ekspresach automatycznych


- średnio drobne mielenie Medium Fine (wielkość cząsteczki około 0,40 mm) jak drobny piasek lub sól kuchenna, zaparzanie w aeropresie lub syfonie,


- mielenie średnie Medium (wielkość cząsteczki około 0,70 mm) jak piasek, zaparzanie w drip V60 lub kalita

- mielenie średnio grube Medium Coarse (wielkość cząsteczki około 1mm) jak sól gruboziarnista, zaparzanie chemex,

- grube mielenie Coarse (wielkość cząsteczki około 1,5mm) jak nasiona sezamu, ideale do french press lub cold brew,


0