a

Kawopalarnia

Grubości mielenia

Grubości mielenia

Pisałem wcześniej o wyborze młynka, że mielenie ma znaczenie. Warto eksperymentować z
grubością mielenia kawy i metodami parzenia, znaczy ekstrakcji kawy. Zróbcie sobie próby od
drobnego do grubego mielenia, jedna kawa a jakby całkiem inna.

  • mielenie bardzo drobne Extra Fine nazywane też Tureckie (wielkość cząsteczki poniżej 0,15 mm) jak cukier puder lub mielony cynamon, do parzenia kawy w tygielku,
Grubości mielenia
  • drobne mielenie Fine (wielkość cząsteczki około 0,20 mm) jak drobny cukier lub sól stołowa, do zaparzania w kafeterce (moka pot) lub zaparzaczu phin, tego do kawy po wietnamsku, oraz ekspresach automatycznych
Grubości mielenia
Grubości mielenia
  • średnio drobne mielenie Medium Fine (wielkość cząsteczki około 0,40 mm) jak drobny piasek lub sól kuchenna, zaparzanie w aeropresie lub syfonie,
Grubości mielenia
Grubości mielenia
  • mielenie średnie Medium (wielkość cząsteczki około 0,70 mm) jak piasek, zaparzanie w drip V60 lub kalita
Grubości mielenia
  • mielenie średnio grube Medium Coarse (wielkość cząsteczki około 1mm) jak sól gruboziarnista, zaparzanie chemex,
Grubości mielenia
  • grube mielenie Coarse (wielkość cząsteczki około 1,5mm) jak nasiona sezamu, ideale do french press lub cold brew,
Grubości mielenia
Grubości mielenia

Post a Comment