a

Kawopalarnia

Mielenie ma znaczenie

Mielenie kawy to istotny etap na drodze jej przygotowania. Ważnym elementem jest właściwy
młynek. Najlepszym wyborem są młynki, które wyposażone są w stożkowe żarna, oraz regulację
stopnia mielenia. Kawa „nie lubi” młynków wyposażonych w metalowe ostrza, znaczy takich
mikserów. Są one mało precyzyjne, kroją ziarna chaotycznie, tworząc poszarpane kawałki różnej
wielkości. Otrzymujemy w ten sposób cząsteczki od drobnego pyłu (1000 mikrometrów) do
większych cząstek (nawet 2-3 milimetry). Dodatkowym problemem jest temperatura, która powstaje w
trakcie takiego miksowania. Metalowe ostrze uderza z dużą prędkością w ziarno stopniowo podnoszą
temperaturę, co powoduje utlenianie aromatów już na etapie mielenia. Efekt w kuchni znakomity,
ale to tylko wtedy kiedy chcemy kawę wąchać a nie pić. Psują potencjał ziaren zanim jeszcze zetkną
się z wodą.

Mielenie ma znaczenie

Młynki żarnowe, zarówno te z ceramicznymi żarnami (cenione bardziej) jak i metalowymi dają
większą precyzję mielenia, cząsteczki kawy mają przybliżoną wielkość (rozbieżność to około 100
mikrometrów) oraz kształt pozwalający na lepszą ekstrakcję kawy. To wszystko przekłada się na
lepszy smak.

Mielenie ma znaczenie

Większość z Was ma ekspresy automatyczne, które są wyposażone w młynki, młynki żarnowe. Młynki
te mają możliwość regulacji stopnia zmielenia kawy. Warto popróbować kaw, zmieniając stopień jej
zmielenia, to naprawdę wpływa na smak kawy i „moc”. Stopień zmielenia to zmienna, którą łatwo
nam modyfikować. Woda wolniej przepływa przez drobno mieloną kawę, jest więcej czasu na
ekstrakcję, woda styka się z większą liczbą cząsteczek. Wpływa to wyższy poziom kofeiny, ale również
bardziej gorzki smak kawy.

Mimo to zachęcamy do eksperymentowania z młynkami i różnymi metodami parzenia. Posiadanie
młynka ma również tę zaletę, że unikniemy kupowania kawy zmielonej, tam duża część aromatu po
prosu się utlenia. Przy kawie ziarnistej możemy również zobaczyć jak wyglądają ziarna przed
mieleniem, co również nie jest bez znaczenia o czym pisałem we wcześniejszym artykule „Czym
właściwie jest kawa specialty, czy speciality?”
na kawopalarnia.pl.

W następnym artykule będzie o tym, jakie mielenie na jakie parzenie wybrać, żeby było dobrze.

Post a Comment